A A A K K K
для людей із порушенням зору
Раухівська громада
Одеська область, Березівський район

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення з приводу реорганізації «Чижівського закладу загальної середньої освіти Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області» в «Чижівську початкову школу Раухівської селищ

Дата: 30.12.2021 10:26
Кількість переглядів: 195

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення з приводу реорганізації «Чижівського закладу загальної середньої освіти Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області» в  «Чижівську початкову школу Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області», шляхом пониження ступеню

 

1. Найменування організатора громадського обговорення - Раухівська селищна  рада Березівського району Одеської області.

2. Мета: врахування думки жителів Раухівської селищної ради (об’єднаної територіальної громади) щодо реорганізації «Чижівського закладу загальної середньої освіти Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області» в «Чижівську початкову школу Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області» шляхом пониження ступеню.

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

 

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Згідно з Конституцією України (ст. 143):

«Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

 

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26):

«Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

 

Закон України «Про освіту» набрав чинності 28 вересня 2017 року. Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п'яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом. Таким чином установчі документи, зокрема статути закладів загальної середньої освіти, мають бути переоформлені до 28 вересня 2022 року.

 

Потреба в реорганізації «Чижівського закладу загальної середньої освіти Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області» в  «Чижівську початкову школу Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області» викликана необхідністю приведення діяльності закладів освіти до норм чинного законодавства та фінансово-економічним показникам. На сьогоднішній день у школі навчається 22 дітей: 6 учнів – в першому класі, 6 учнів – в другому класі, 5 учнів в третьому класі і 5 учнів в четвертому класі.

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. 

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти стали напівпорожніми.

Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу освітньої субвенції та утримання таких шкіл (оплату за енергоносії, зарплату технічному персоналу громада платить із власного бюджету) та переведення дітей до більших шкіл та забезпечення кращих умов навчання завдяки вивільненим коштам.

На сьогодні єдиним оптимальним завданням у вирішенні проблеми малокомплектності «Чижівського закладу загальної середньої освіти Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області» є реорганізація даного закладу у початкову школу. Таким чином, молодші школярі навчатимуться поруч з домівками, вчителі початкових класів  працюватимуть у звичних умовах. Учнів 5-9 класів даного навчального закладу підвозяться до Заводівського ЗЗСО шкільним автобусом.

Проаналізувавши перспективну мережу, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, провівши засідання робочої групи, виносимо на громадське обговорення  питання реорганізації  «Чижівського закладу загальної середньої освіти Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області» в  «Чижівську початкову школу Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області» шляхом пониження ступеню та перейменування.

 

Запрошуємо Вас долучитися до громадського обговорення щодо реорганізації вищезазначеного закладу освіти.

 

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: вул. Євгена Кравця, 21, смт Раухівка, Березівський р-н, Одеська обл., 67308 (відділ освіти, молоді, спорту, культури і туризму Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області.

Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі ЗЗСО громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективами ЗЗСО.

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Раухівської територіальної громади у терміни з 30 грудня 2021 року по 30 грудня 2022 року.

 

          6. Місцезнаходження та адреса електронної пошти організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:

Відділ  освіти, молоді, спорту, культури і туризму Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області. Адреса: 67308, Одеська область, Березівський район, селище міського типу Раухівка, вул. Євгена Кравця, 21. Електронна адреса: rauhivka-osvita@ukr.net та/або rauhivka-sr@ukr.net  

 

7. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення: начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму Раухівської селищної ради Березівського району Одеської області Дідиченко Сергій Олександрович.

 

8. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Раухівської селищної ради за посиланням: https://rauhivska-gromada.gov.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь