A A A K K K
для людей із порушенням зору
Раухівська громада
Одеська область, Березівський район

Правопорушення — це винна дія або бездіяльність особи, яка порушує встановлені норми права, завдає шкоди й спричиняє юридичну відповідальність.

Дата: 26.01.2022 08:22
Кількість переглядів: 572

Фото без опису

Коли людина діє відповідно до встановлених норм права, її поведінку називають правомірною. Однак, на жаль, так буває не завжди. Інколи люди порушують установлені правила, тоді і йдеться про правопорушення. Правопорушення — це винна дія або бездіяльність особи, яка порушує встановлені норми права, завдає шкоди й спричиняє юридичну відповідальність.

Саме метою попередження вчинення правопорушень 25 січня 2022 року у приміщенні Березівського районного сектору з питань пробації №1  відбувся черговий попереджувально-профілактичний захід клієнтів пробації, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, який проведено спільно з головним юристом Березівського бюро правової допомоги Катериною Луганенко та волонтером пробації Олександром Костюковим.

Катерина Луганенко звернула увагу усіх присутніх на те, що правопорушення бувають різними. Найнебезпечнішими правопорушеннями є кримінальні. До них належать: убивство, завдання тілесних ушкоджень різного ступеня складності, хуліганство; майнові злочини — крадіжка, грабіж, розбій, шахрайство, заволодіння транспортним засобом — викрадення і чимало інших. Кримінальні правопорушення називають злочинами. Часом дуже подібні до злочинів, але менше небезпечні й шкідливі адміністративні правопорушення. Це, наприклад, порушення Правил дорожнього руху (якщо воно не потягло тяжких наслідків), несвоєчасне отримання паспорта, проїзд у транспорті без квитка, порушення громадського порядку, вчинення домашнього насильства та інше.

Юридичну відповідальність, як і правопорушення, поділяють на окремі види. Застосування заходів відповідальності завжди несе з собою серйозні обмеження особистих чи майнових прав винної особи. Вони є справедливими: користуватися всією повнотою прав і свобод може лише той, хто при цьому не зневажає встановлених суспільством правил поведінки і не посягає на права інших осіб. Основну увагу було приділено адміністративній відповідальності — у формі адміністративних стягнень щодо громадян і фінансових та інших адміністративних санкцій щодо юридичних осіб; а також кримінальній відповідальності, конкретним проявом якої є кримінальне покарання.

Олександр Костюков розповів, що правопорушенням може бути як дія, так і бездіяльність. Убивця чи злодій свідомо вчиняє протизаконні дії. Однак коли, досягнувши 16-річчя, юнак своєчасно не отримує паспорт, теж порушується закон, але порушенням є не дії, а навпаки — їхня відсутність, бездіяльність. Ознакою правопорушення є шкода, яку воно обов'язково завдає. Якщо йдеться про крадіжку чи пошкодження автомобіля в аварії це матеріальна шкода. Якщо внаслідок правопорушення надано шкоди здоров'ю особи - це фізична шкода. А якщо внаслідок правопорушення особа переживала, їй було завдано душевних страждань, постраждала її репутація, авторитет тощо — шкоду називають моральною.

По завершенню заходу було наголошено, що лише нашими спільними зусиллями можна змінити ситуацію на краще, що призведе до зменшення кількості вчинення правопорушень в суспільстві.

Березівський районний сектор №1

філії ДУ «Центр пробації» в Одеській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь