A A A K K K
для людей із порушенням зору
Раухівська громада
Одеська область, Березівський район

Інформаційна кампанія щодо порядоку оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам

Дата: 01.02.2022 08:24
Кількість переглядів: 162

Інформаційна кампанія щодо порядоку оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам.

          Починаючи з 1 січня 2022 року компанії-нерезиденти, у яких обсяг постачання електронних послуг кінцевим споживачам в Україні у 2021 році перевищить 1 мільйон гривень, мають зареєструватися платниками ПДВ за спеціальною процедурою, подавати спрощену звітність із ПДВ та сплачувати український 20-відсотковий ПДВ з вартості електронних послуг, поставлених на користь кінцевих споживачів в Україні. Оскільки Закон від 03.06.2021 № 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам»  (далі – Закон № 1525), орієнтований на нерезидентів України, то звітність може готуватися англійською мовою, а податкові зобов’язання з ПДВ – сплачуватися в доларах США або євро.

      Закон 1525 вводить визначення «електронних послуг», ключовими ознаками яких є надання послуг через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, а також визначає кінцевих споживачів – такими вважаються фізичні особи, у тому числі й ті, які зареєстровані фізичними особами-підприємцями без реєстрації платниками ПДВ.

     Таким чином, починаючи з 1 січня 2022 року будь-яка поставка так званих «електронних послуг» на користь фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що не є платниками ПДВ, буде оподатковуватися українським 20-відсотковим ПДВ, в той час як зараз такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ.

     Крім того, з 1 січня 2022 року Закон 1525 скасовує 20-відсотковий податок на доходи нерезидентів щодо виплат на  користь нерезидентів за виробництво та/або розповсюдження реклами. Раніше платниками такого податку були юридичні особи, фізичні особи-підприємці, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також постійні представництва нерезидентів, які придбавали послуги з виготовлення та/або розповсюдження реклами у нерезидентів, а сам податок сплачувався одночасно з українським ПДВ, який нараховується на імпорт рекламних послуг. Тепер же дискримінаційна (у порівнянні з ідентичними виплатами на користь резидентів України) норма перестане діяти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь